Naar homepagina Kasterlinden

Geschiedenis

1883

De provincie Brabant opent de eerste officiële school van het land voor leerlingen met gehoorproblemen. Bij de opening van de school op 1 oktober 1883 telt de school 6 leerlingen

1884 Het beroepsonderwijs wordt in leven geroepen. Leerlingen kunnen de opleiding schoenmaker of snit en naad volgen.
1885 De opleiding tuinbouw en schrijnwerkerij wordt toegevoegd aan het aanbod.
1904 In 1904 worden ook blinde leerlingen toegelaten. Het Provinciaal Instituut voor Gehoor- en Gezichtsgestoorden is geboren. Zowel Nederlandstalige als Franstalige leerlingen volgen les in dezelfde klas. De school is taalgemengd.
1936 Oprichting van een klas voor uitsluitend slechtzienden. De klassen voor slechtzienden en blinden worden gescheiden.
1957 De afdeling voor gehoor- en gezichtsgestoorde meisjes wordt opgericht. Het onderwijs is op dit moment gemengd tot de leeftijd van ongeveer 12 jaar. Het beroepsonderwijs is volkomen gescheiden.
1960 De klassen voor hardhorigen en halfdoven worden gescheiden van de zwaardoven.
1963 Na de goedkeuring van de taalwetten in 1963 wordt het instituut communautair gesplitst. Tot op heden leven beide scholen naast elkaar op dezelfde campus.
1995 De provincie Brabant wordt gesplitst in 1995 in Waals-Brabant en Vlaams-Brabant. Het Nederlandstalige deel van de school en zijn onderwijsbevoegdheden gaan over naar de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Kasterlinden is de nieuwe naam van de school.
2007 Er wordt duidelijkheid gecreëerd door het terrein te splitsen in een Franstalige kant en een Nederlandstalige kant.
2013 De eerste steenlegging van de nieuwbouw vindt plaats.
2015

Inhuizing in nieuwe schoolgebouwen

2016
  • Oprichting nieuw modulair jaar Magazijnmedewerker voor de leerlingen van het observatiejaar (OV3)
  • Campus Kasterlinden-de Poolster wint Publieksprijs Brussel-Horta 2016
2017

Opstart in BuSO met OV1 type 7 en in Bubao Lager met type 3 .

Kasterlinden heeft vanaf 1 september 2017 een ondersteuningsteam (vroegere GON-begeleiding) We zijn sinds die dag ook onderdeel van het Ondersteuningsnetwerk Centrum (ONW Centrum). Meer info vindt u op de website: http://oncentrum.be

2018

Kasterlinden Buitengewoon Basisonderwijs biedt vanaf september 2018 onderwijs type 3 aan voor kinderen met gedragsstoornissen.

In BUSO OV3 start men met een nieuwe opleiding: Duaal leren - fastfood medewerker. De richting Handel Magazijn wordt verder uitgebouwd. In het observatiejaar wordt geen Handel-secretariaat meer aangeboden.

 

Fotogalerij: 
Vergroot foto leerling
Vergroot foto groep leerlingen
Vergroot foto kokende leerlingen